Jadłospis
Jadłospis może ulegać zmianie.
Aktualny jadłospis wywieszony jest także na tablicy w szatni przedszkolnej.
Jadłospis opracowany zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 roku.
Alergeny występujące w posiłkach:
Alergen i numer alergenu | Produkty, w których występuje alergen |
Gluten (1) | Pieczywo mieszane, płatki owsiane, musli, bułka tarta, kasza manna, kaszka kukurydziana, kasza jęczmienna, otręby, produkty pełnoziarniste, makarony, mieszanki zbóż, kawa zbożowa, napoje na bazie kakao, produkty przygotowane na ich bazie |
Skorupiaki i produkty pochodne (2) | Produkty przygotowane na ich bazie |
Jaja i produkty pochodne (3) | Makarony, naleśniki, ciasta, produkty przygotowane na ich bazie |
Ryby i produkty pochodne (4) | Ryby i produkty przygotowane na ich bazie |
Orzeszki ziemne (5) | Orzechy arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie |
Soja i produkty pochodne (6) | Przyprawy, wyroby wędliniarskie, produkty przygotowane na ich bazie |
Mleko i produkty pochodne (7) | Masło, ser, jogurt, śmietana, maślanka, zsiadłe mleko, kefir, ser twarogowy, produkty przygotowane na ich bazie |
Orzechy (8) | Migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie |
Seler i produkty pochodne (9) | Produkty przygotowane na ich bazie |
Gorczyca i produkty pochodne (10) | Produkty przygotowane na ich bazie |
Nasiona sezamu i produkty pochodne (11) | Mieszanka płatków śniadaniowych, chleb, olej, produkty przygotowane na ich bazie |
Dwutlenek siarki (12) | Owoce suszone, musli |
Łubin (13) | Produkty przygotowane na ich bazie |
Mięczaki (14) | Produkty przygotowane na ich bazie |
Do przygotowywania posiłków używamy przypraw: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy. Przyprawy te mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy zgodnie z informacjami na opakowaniu.