Jadłospis
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności ze szczególnym uwzględnieniem alergenów w nich występujących lub mogących występować, w jadłospisach zamieszczamy oznaczenia poszczególnych alergenów.
Opis alergenów występujących w posiłkach:
1. | Zboża zawierające gluten | Pieczywo mieszane, płatki owsiane, musli, bułka tarta , kasza manna , kaszka kukurydziana , kasza jęczmienna, otręby , produkty pełnoziarniste, makarony, mieszanki zbóż, kawa zbożowa, napoje na bazie kakao, produkty przygotowane na ich bazie |
2. | Skorupiaki i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
3. | Jaja i produkty pochodne | Makarony, naleśniki, ciasta, produkty przygotowane na ich bazie |
4. | Ryby i produkty pochodne | Ryby i produkty przygotowane na ich bazie |
5. | Orzeszki ziemne | Orzechy arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie |
6. | Soja i produkty pochodne | przyprawy , wyroby wędliniarskie, produkty przygotowane na ich bazie |
7. | Mleko i produkty pochodne | masło, ser, jogurt, śmietana , maślanka , zsiadłe mleko , kefir , ser twarogowy , produkty przygotowane na ich bazie |
8. | Orzechy | migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie |
9. | Seler i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
10. | Gorczyca i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
11. | Nasiona sezamu i produkty pochodne | mieszanka płatków śniadaniowych, chleb , olej, produkty przygotowane na ich bazie |
12. | Dwutlenek siarki | Owoce suszone , musli |
13. | Łubin | produkty przygotowane na ich bazie |
14. | Mięczaki | produkty przygotowane na ich bazie |